• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Żyj zdrowo

Witam Przedstawiam wam bloga na temat zdrowego jedzenia. Będą tu zawarte różnego typu przepisy , dania a może nawet i diety.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Wegańskie kotlety z soczewicy i pieczarek...

Kontynuuje podawanie wegańskich potraw :)

Mam Nadzieję że się spodoba.

 

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę wsypać do małego garnka, zalać 1 szklanką wody, doprawić solą i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości. Następnie garnek otworzyć, dodać przyprawy: paprykę słodką i ostrą, kurkumę, oregano i zmielony pieprz, wszystko wymieszać, odparować i ostudzić. Im bardziej soczewica zgęstnieje tym lepiej. Pieczarki umyć, pokroić i wrzucić na patelnię. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz masło. Smażyć przez ok. 10 minut na większym ogniu aż pieczarki całkowicie odparują i na koniec zrumienią się. W międzyczasie doprawić je solą i pieprzem, dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki lub natkę z bazylią. Tak przygotowane pieczarki przestudzić i rozdrobnić w melakserze lub posiekać na desce. W misce połączyć soczewicę, pieczarki oraz jajko i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Uformować 4 kotlety (masa może być trochę luźniejsza), obtoczyć je w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z dwóch stron na maśle klarowanym lub oleju.

 

 

Wpis na blogu

30 stycznia 2019   Komentarze (1)
potrawa wegańskia  
mamuskaitacik
30 stycznia 2019 o 11:28
To danie też ciekawie wygląda. Zapisuję w zeszyciku - "Nowości, które muszę zrobić" ;) A w pierwszej kolejności mała lista zakupów. Z ziemniakami i sałatką będą pasować? Czy bardziej na przekąskę? ;)

Dodaj komentarz

Graczzi | Blogi