• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Żyj zdrowo

Witam Przedstawiam wam bloga na temat zdrowego jedzenia. Będą tu zawarte różnego typu przepisy , dania a może nawet i diety.

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Tagine z bakłażana

Dziś mam przepis dla Pań albo Panów , którzy są weganami :)

 

PRZYGOTOWANIE

Bakłażana pokroić na grubsze plastry, następnie każdy plaster przekroić na pół. Rozgrzać większą patelnię z 1 łyżką oliwy. Włożyć bakłażana i obsmażać z każdej strony, aż się zrumieni z zewnątrz, ale w środku pozostanie jeszcze jędrny. Na drugiej patelni lub w naczyniu tagine rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki, włożyć na patelnię i zeszklić (ok. 5 minut). Dodać sok z cytryny, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz wędzoną paprykę, szafran, cukier i pokrojone na połówki suszone morele. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Dodać podsmażonego bakłażana, zanurzyć go w sosie, przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości. Następnie zdjąć pokrywę i gotować 2 - 3 minuty aż sos się trochę wygotuje. Podawać na kuskusie lub kaszy bulgur, z fasolką lub śmietaną / jogurtem oraz miętą.

 

 

Wpis na blogu

30 stycznia 2019   Dodaj komentarz
potrawa wegańskia  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Graczzi | Blogi