Tagine z bakłażana
Dziś mam przepis dla Pań albo Panów , którzy są weganami :)
PRZYGOTOWANIE
Bakłażana pokroić na grubsze plastry, następnie każdy plaster przekroić na pół. Rozgrzać większą patelnię z 1 łyżką oliwy. Włożyć bakłażana i obsmażać z każdej strony, aż się zrumieni z zewnątrz, ale w środku pozostanie jeszcze jędrny.
Na drugiej patelni lub w naczyniu tagine rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki, włożyć na patelnię i zeszklić (ok. 5 minut).
Dodać sok z cytryny, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz wędzoną paprykę, szafran, cukier i pokrojone na połówki suszone morele. Wlać bulion, wymieszać i zagotować.
Dodać podsmażonego bakłażana, zanurzyć go w sosie, przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości. Następnie zdjąć pokrywę i gotować 2 - 3 minuty aż sos się trochę wygotuje.
Podawać na kuskusie lub kaszy bulgur, z fasolką lub śmietaną / jogurtem oraz miętą.
Dodaj komentarz