Krem z ciecierzycy z kuminem
Dziś coś dla wegetarian :)
PRZYGOTOWANIE
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz olej kokosowy lub masło, smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty co chwilę mieszając.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kmin rzymski. Doprawić solą oraz zmielonym pieprzem, smażyć mieszając przez ok. 1 minutę.
Zwiększyć ogień, dodać ciecierzycę (razem z zalewą lub 1/2 szklanki z gotowania) a po chwili wlać bulion. Zagotować na dużym ogniu.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia i po kilku minutach dodać śmietankę i całość zmiksować na krem w stojącym blenderze.
Zupę podawać z płatkami chili, zmielonym kminem oraz listkami kolendry lub natki.
WSKAZÓWKI
Jeśli chcemy przygotować zupę w wersji wegańskiej wówczas używamy bulionu jarzynowego a śmietankę zastępujemy mlekiem kokosowym lub śmietanką sojową.
Dodaj komentarz